Székely lakodalom csíkrákosi módra

>>  Programok
>>   Elszállásolás
>>   Veronika terem
>>   Elérhetőség
>>   Foglalás
>>   Érdekességek

>>   Képgaléria

>>   Vendégkönyv

 

 Átutazóban? Ebédeljen nálunk!

 

 Rendelje tőlünk a svédasztalt!

 

A lakodalom főbb mozzanatai:

 

- Az első megálló a vőlegény házánál van. Esetünkben az épület épp a fogadó, amelynek udvarát csodálatos virágok díszítik és ebben a környezetben megterített asztalok fogadják a vendégeket.
- A gazda vezénylete alatt megkezdődik a vőlegény búcsúztatása. A vőlegény búcsút mond a szüleinek, testvéreinek, barátainak. Ezután megkínálják a jelenlevőket süteményekkel és "rövid" italokkal.
- A vendégeknek alkalmuk adódik megkóstolni a finom köményest, a híres szilvapálinkát és a hagyományos kürtőskalácsot.
- A lakodalmi menet zenekísérettel indul el a mennyasszony házához. Útban a ház fele megkínálják a kapukban álló falubelieket. A ház ahol a mennyasszony várakozik, a Cserei Kúria.
- Érkezéskor fogadja őket a mennyasszonyi ház gazdája, aki "meglepődve" kérdi, miért is ez a nagy felvonulás. A vőlegény nevében beszélő gazda ecseteli a vendégek szándékát és megkéri a ház gazdáját, hogy vezesse elő a mennyasszonyt.
- A házigazda eleget tesz a vendégek kérésének, de a vőlegény meglepetésére nem az ő kedvese lép ki az ajtón. Miután kiderül, hogy egy hamis menyecskét akartak a "nyakába varrni", megjelenik az igazi mennyasszony is.
- Mielőtt azonban a vőlegény kezébe tenné kezét, ő is búcsút mond a szüleinek, testvéreinek, barátnőinek, ismerőseinek.
- A két gazda felügyelete alatt találkozik a pár és a násznépet újra asztalhoz tessékelik.

- Most a fiatal pár vezetésével elindul a vendégsereg a Kisboldogasszony templomba.
- A templomban meghallgatunk egy rendhagyó szentmisét, ugyanis hivatalos összeesketés nem történik.
- A mise után a fiatal pár a vendégek kíséretében, zene és énekszóval visszaindul a vőlegény házába.
- Az úton viszont meglepetést tartogatnak a friss párnak. A falubeliek elkötik az utat. Beszédpárbaj következik a gazdák és az utat elkötők között. Végül is belenyugodnak, hogy csak úgy tudnak tovább haladni, ha válaszolni tudnak az agyafúrt találós kérdésekre.
- Miután ez az akadály is elsimul az újdonsült párt követve a vendégsereg megérkezik a fogadóba. Itt a gazda rövid beszédet tart és felkéri a fiú szüleit, hogy fogadják be házukba az új menyecskét és úgy szeressék mint saját lányukat.
- A vendégeket terített asztal várja. A fogások közötti "pihenőket" a gazda tréfás mondókái teszik színessé és persze közben "szabad a tánc".
- Az est egyik érdekessége, hogy egy adott pillanatban előkerül a fiatal férj régi szerelme, aki karján viseli az úgymond közös gyereket. Nagy erőfeszítésébe kerül a gazdának, hogy a fiú becsületét tisztára mossa.
- Nemsokára a lankadozó hangulatot egy "maskara sereg" vidítja fel, mikor hangos zeneszóval elözönlik a fogadót. Vicces beköszöntővel hozzák a vendégek tudomására kilétüket, és hogy mi járatban vannak errefele. A gazda kénytelen nekik is "ajándékot" osztani.
- Az ajándékozás viszont a fiatal pár felé is elkezdődik. A vendégek egymás után adják át ajándékaikat és jókívánságaikat.
- Még egy említésre méltó mozzanat a menyasszonyi tánc. Fizetség ellenében a vendégek sorra táncoltatják az ifjú menyecskét, van aki megpróbálja ellopni őt. Nemegyszer sikerül is a huncutság a gazda szomorúságára, hisz ilyenkor megcsappan az italkészlet.

Vissza

 
Created by FMB in 2007 (c)