Programok

>>  Programok
>>   Elszállásolás
>>   Veronika terem
>>   Elérhetőség
>>   Foglalás
>>   Érdekességek

>>   Képgaléria

>>   Vendégkönyv

 

 Átutazóban? Ebédeljen nálunk!

 

 Rendelje tőlünk a svédasztalt!

 

Egynapos csillagtúrák

 

Csíkrákos vonzáskörnyezetében egynapos programokat ajánlunk autóbuszos csoportok számára, helyi idegenvezető kíséretében. Ugyanakkor ajánljuk programunkat a ***kerékpározás kedvelőinek is, átcsoportosítva igény szerint különböző nehézségi fokozatok szerint.

1. Szent Anna tó és a Mohos láp Torjai büdös barlang Kézdivásárhely - Alsócsernáton
- Reggeli: Csíkrákoson a Cserekert Fogadóban
- Indulás a következő útvonalon:

Szent-Anna tó és Mohos láp: A Szent Anna-tó Kelet Európa egyetlen, fennmaradt krátertava, melyet fenyőerdő vesz körül. Mellette az ikerkráterben egzotikus növények élnek, köztük 300 éves törpefenyők, húsevő növények. Ezt hívják Mohos-tőzeglápnak.  
Torjai büdös-barlang mofetta:   A barlang négy méter mélységű üreg, amelyből belélegezve mérgező, de a bőrön át felszívódva a vérkeringést serkentő hatású, kén-hidrogénből szén-dioxidból álló gázkeverék áramlik ki. Jótékony hatását évszázadokon át élvezték őseink. (2*30 perces séta) 
Kézdivásárhely: egyedi hangulatú székely város, egyedülálló városszerkezettel: Gábor Áron szabadságharcos szobra a főtéren áll, aki rézágyút öntött a városban. A  Céhtörténeti Múzeumban a városban űzött kézműves mesterségekkel ismerkedhetünk meg, láthatjuk a híres baba és mézeskalács-gyűjteményt. Dózsa György szülőfaluján keresztül Alsócsernátonba utazunk, és a Damonkos kúria udvarán működő Haszmann Pál Néprajzi Múzeumot tekintjük meg. A múzeum anyagát Haszmann Pál kezdte gyűjteni 30 évvel ezelőtt, és mára Erdély leggazdagabb és legszebb,  magyar népművészeti gyűjteménye lett. Az udvaron található skanzen temetővel, hagyományosan berendezett székely házakkal, mezőgazdasági gépekkel.


- Érkezés és vacsora a Cserekert Fogadóban  

2.  Gyimesek Csíksomlyó Csíkszereda Madéfalva
- Reggeli: Csíkrákoson a Cserekert Fogadóban
- Indulás a következő útvonalon:

Gyimesek völgye és a gyimesi csángó falvak: A gyimesiek a moldvai csángók és a székelyek keveredéséből kialakult népcsoport,  lakóhelyük keleti határa egybeesik az ezeréves határral . A Gyimesi-hágón a havasi kaszálók világa fogad bennünket. Innen kezdődik a Gyimesek-völgye, a Tatros vizének forrásvidéke, melyet három község lakói népesítenek be: Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, Gyimesbükk. Az utóbbin túl elérkezünk az 1000 éves határhoz, ahol még láthatóak az egykori vámhivatal épületmaradványai és a Rákóczi-vár romjai, Kontomácon pedig a római katolikus kápolna, az egykori plébánia és iskola romjaival. Visszafele tartva megnézzük Antal Mária csángószobáját és a múlt rendszerben egyetlen engedéllyel épült katolikus magyar templomot Gyimesbükkön.
Csíksomlyó: székelyföldi búcsújáróhely, a római katolikus székelyek és csángók vallási központja, az erdélyi ferencesek székhelye. A ferences templom főoltárán lévő, fából készült Mária-szobor egy XVI. században faragott reneszánsz remekmű. A szimbólumokban gazdag szoborhoz számos csoda fűződik. .  - séta a Barátok Feredeje zarándokkertben és a Kis-Somlyó hegyen levő Salvator-kápolnához
Madéfalva: az emlékoszlop - Siculicidium megtekíntése


- Érkezés és vacsora a Cserekert Fogadóban  

3. Gyergyószárhegy Békási szoros Gyergyószentmiklós Marosfő -Dánfalva
- Reggeli: Csíkrákoson a Cserekert Fogadóban
- Indulás a következő útvonalon:

Gyergyószárhegy: megnézzük a XV. századi reneszánsz Lázár kastélyt . Itt élt gyerekkorában Bethlen Gábor, Erdély fejedelme. A legérdekesebb része a lovagterem, színes cserépkályháival. A kastély szomszédságában működött Kájoni János ferences könyvnyomdája, amit szoborpark választ el a kastélytól.
Békási szoros: a hasadékvölgy a legdrámaibb átkelőhely a Keleti Kárpátokon. A szorosban az országutat több kilométeren keresztül 200-300 méteres sziklafalak szegélyezik, amely között az út és a patak épphogy elfér. Busszal lemegyünk a Pokol-kapun, és a Pokol-tornáca után gyalogosan (30s, lejtő) folytatjuk utunkat végig a szoroson. Itt a legfélelmetesebb a szoros, és szinte összeérnek a hegyek a fejünk felett. Itt található az Oltárkő, ahol Románia legtöbb hegymászója vesztette életét, mit végül egy székely fiú mezítláb mászott meg és tűzte ki rá a magyar lobogót.
Gyilkos-tó: völgyelzáródás által jött létre, maga alá temetve mindent az 1847-es földrengés során. Az így keletkezett tóban a víz különleges kémiai összetétele miatt konzerválódtak a víz alá kerülő fenyőfák, s a törzsek végei ma is hátborzongató látványt nyújtva merednek ki a tóból.
Gyergyószentmiklós: örmény katolikus templom megtekintése után a központban rövid séta, mely során vásárlásra is van lehetőség.
Marosfő: a Maros és Olt forrásvidéke. Utunk során a Maros forrásánál állunk meg rövid pihenőre.
Dánfalva: itt beleláthatunk a felcsíki kerámia, és kézi szőttesek világába, ahol termelői áron lehet vásárolni gyönyörű, eredeti darabokat.

- Érkezés és vacsora a Cserekert Fogadóban

4. Máréfalva Székelyudvarhely Parajd Szováta Korond Farkaslaka - Szejkefürdő
- Reggeli: Csíkrákoson a Cserekert Fogadóban
- Indulás a következő útvonalon:

Tolvajos-tető: Hármaskereszt
Máréfalva: itt található a legtöbb és legdíszesebb festett székely kapu Erdélyben. Sétálunk a remek alkotások között a falu főutcáján.
Székelyudvarhely: a legmagyarabb erdélyi város-: Orbán Balázs, Benedek Elek szobrait, a Vasszékely szobrát nézzük meg, majd rövid szabadprogram. A Jézus Szíve Kápolna a város legrégebbről megmaradt műemléképülete, a XIII. században épült.
Parajd: lemegyünk a holdbéli tájra emlékeztető sóbányába, ami egész évbe nyitva áll az asztmás betegek előtt, éppen ezért kápolnát és játszóteret is találunk a sófalak között.
Szováta: a magyar arisztokrácia kedvelt nyaralóhelye volt, gyönyörű XIX. századi kastélyai különleges hangulatot árasztanak. A sósvizű tavak között a Medve-tó a legnagyobb, s olyan magas a sókoncentáció, hogy a fürdőzők csak lebegnek a tó vizén.
Korond: népművészeti tárgyak / szőttesek, varrottasok, kerámiák, csergék, bőrök / kirakodó vására .
Farkaslaka: a híres író, Tamási Áron szülőfaluja. Ajándékvásárlási lehetőség.
Szejkefürdő: itt van a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírja. Megkóstoljuk a fürdő borvizét, melynek íze felejthetetlen. Magas vastartalma miatt kúrás kezelésre alkalmas.

- Érkezés és vacsora a Cserekert Fogadóban

5.   Székelyderzs Székelykeresztúr Segesvár Fehéregyháza Homoródfürdő
- Reggeli: Csíkrákoson a Cserekert Fogadóban
- Indulás a következő útvonalon:

Székelyderzs: XIII. századi műemléktemplom. A Szent László legendáját ábrázoló freskói az UNESCO védelme alatt állnak. A templom szász mintára épült erődtemplom, aminek udvarán a falu lakói még ma is megőrzés céljából a szalonnát és a vetőmagot tárolják.
Székelykeresztúr: bemegyünk az egykori Gyárfás-kúriába és megnézzük Petőfi -körtefáját. Itt töltötte 1849. július 30-án utolsó éjszakáját a költőnk, és innen indult a fehéregyházi csatába, ahol meghalt.
Segesvár: séta a szászok által épített várban, a Történeti Múzeumként működő óratorony és a bedeszkázott diáklépcső megtekintése. Felmegyünk az erdélyi gótika legszebb evangélikus templomába, a hegyi templomba. Fehéregyháza: Petőfi múzeuma értékes gyűjteményt tartalmaz a költő utolsó napjairól, illetve a szabadságharc emlékeiről. Az udvarán található hatalmas emlékművet a fehéregyházai síkon elesettek emlékére állíttatták. Itt néhány szál virággal, vagy koszorúval tiszteleghetünk Petőfi és elesett bajtársai emléke előtt.
Homoródfürdőn rövid pihenőt tartunk, borvíz kóstolás céljából.

- Érkezés és vacsora a Cserekert Fogadóban

Ár: előzetes egyeztetés alapján,
akár egyhetes programcsomagban is autóbusz és idegenvezetővel.

*** Az elszállásolás a csíkrákosi panziókban történik

Vissza

 
Created by FMB in 2007 (c)