Programok

>>  Programok
>>   Elszállásolás
>>   Veronika terem
>>   Elérhetőség
>>   Foglalás
>>   Érdekességek

>>   Képgaléria

>>   Vendégkönyv

 

 Átutazóban? Ebédeljen nálunk!

 

 Rendelje tőlünk a svédasztalt!

 

Hagyományos disznóvágás Csíkrákoson

- November 15-től március 10-ig -

 

A disznóvágás ősidők óta a magyar szokásrend szerves része. Őseinknek nem csak egy egyszerű, rutinos tevékenységet jelentett, hanem minden mozzanatnak megvolt a maga szerepe, fontossága. Ez is a maga nemében ünnepszerű esemény.

Minimum 14 fős csoportokat várunk.

Program (időtartama: kb. 5 óra)

10:00 óra – Gyülekező a Cserekert Fogadó előtt
A résztvevők pálinkával melegíthetnek be a „nagy munkára”
10:10 óra – Kezdődik a disznóvágás
A hentes feladata az, hogy megszúrja a disznót. A szomszédok, rokonok segítsége elengedhetetlen, hiszen a disznót először meg kell fogni. A pajtából való kihúzás sok ügyességet igényel. A bátor jelentkezők akár a disznó megfogásában is segíthetnek.
A következő fontos lépés a disznó pörzsölése szalmával, tűzzel. Ha ez megvolt, jöhet a tisztítás, majd pedig a „boncolás”, melynek következtében az asszonyoknak is akad munkájuk, hiszen a tokányt oda kell készíteni, a beleket meg kell tisztítani. A résztvevők megkóstolhatják a disznó ropogós, ízletes fülét, farkát.
10:30 – Falatozás finom házi ételekből (pörzsölt disznóbőr, tepertő, szalonna, vörös hagyma, köményes pálinka, forralt fahajas bor)
Mire a falatozás befejeződik, addig már a disznó is szét van szedve, kezdődhet a hurkákhoz való alapanyag előkészítése.
11:30Séta és templomlátogatás. Közösen elsétálunk a Csíkrákos Templomáig, ahol megismerhetjük a templom tornyának történetét, és megcsodálhatjuk a különleges külső ábrákat, amik egyes értelmezések szerint a táltossá avatás mozzanatait mutatják be. Természetesen megtekintjük a Kisboldogasszony tiszteletére felszentelt templom belső terét is. A rövid sétát követően visszatérünk a disznóvágás helyszínére.
12:30 – Disznótoros ebéd
- Húsgombóc-leves káposztalével ízesítve
- Véres-, májas hurka, kolbász, sült hús, puliszka és olajos savanyú káposzta
- Vaníliás fánk
Az ebéd közben kezdődhet a dinom-dánom. Szól a székely muzsika, szabad a tánc. Közben pedig székely gazda szórakoztatja a vendégeket vicces történetekkel, érdekességekkel. Az ebéd és a mulatság alatt sem marad el az itóka! A vendégek sört, bort, pálinkát fogyaszthatnak kedvükre.
15:00 – A program zárása

 

Ár: 30 Euró / fő
Minimum 14 fős csoportokat várunk.

Vissza

 
Created by FMB in 2007 (c)