Programok


>>  Programok

>>   Elszállásolás

>>   Veronika terem
>>   Elérhetőség
>>   Foglalás
>>   Érdekességek

>>   Képgaléria

>>   Vendégkönyv

 

 Átutazóban? Ebédeljen nálunk!

 

 Rendelje tőlünk a svédasztalt!

 

 

Árpádházi Magyar Szentek Napjai Csíkrákoson
2010. június 24-27.
 
Fővédnök: Böjte Csaba OFM
 

Arpadhazi Magyar SzentekA rendezvény célja a magyar értékrendet közvetítő példaképeink felelevenítése. Ki más lehetne alkalmas a világot uraló morális válság gyógyítására, mint szent életükkel, és tanításaikkal is példát mutató Árpádházi nagyjaink?
A három napos ünnep során évszázados vagy akár évezredes székely hagyomány megjelenítésére törekszünk, minden program a helyi és környékbeli szellemi forrásokból táplálkozik.
Identitásbeli megerősítés mellett az alapeszme természetesen magába foglalja azt is, hogy derűnek, vigasságnak van a helye!

Idegenforgalmi szempontból is szerencsés a június végi időpont, mert az ezt követő héten tartják az Ezer Székely Leány Napját Csíksomlyón. Hogy még tartalmasabbá tegyük a hetet, június 20-24. között Gyógynövénygyűjtő Napokat szervezünk Csíkrákoson, amiről a honlapon, a Programok menüponton belül olvashatnak.

2010. június 24. Csütörtök
A Kárpát-medencéből érkező csoportok fogadása, elszállásolása.

20.00: A messziről jöttek ünnepélyes fogadása tábortüzek mellett. Ekkor megtörténik a hétvége programjainak az ismertetése. Ezt követően, aki akar, közös, csendes éneklésben vehet részt.
Helyszín: A Cserei Kúria udvara.

Vacsora és szállás.

2010. június 25. Péntek
9.00 Reggeli
10.00 Kirándulás a Csíki havasokba a népi Szent László-emlékekhez
- Az utunk átmegy Szentmihályon, ahol megtekintjük a katolikus templomot. (A templom belső falain Szent László freskótöredék is látható.)
- Szépvízen megkoszorúzzuk a 2009-ben felszentelt egész alakos, bronzból készült Szent László szobrot, amelyet a Csíkszépvízi Polgármesteri Hivatal állíttatott.
- Utána a járműveinkkel a Fügési-tetőig megyünk, onnan gyalogtúra a Pogány-havasi Szent László-kőhöz és forráshoz, majd a széphavasi kápolnaromhoz. Mindegyik helyen a vezető(k) ismerteti(k) a királyról szóló népmondákat, a kápolnaromnál annak történetét. A résztvevők Széphavason fogyasztják el a Cserekert Fogadó konyhájáról hozott hideg ebédet. Az élmény rendkívüli, a kilátás gyönyörű, csodálatos virágtakarók, pünkösdi rózsák kápráztatják el a zarándoklókat.
- Leereszkedünk Komjátpatakára, ahol csángó asszonyok frissen sült helyi jellegű palacsintával, friss forrásvízzel, aludttejjel kedveskednek a vendégeknek. - A Szent Erzsébet templomban Berszán Lajos atya vár egy rövid köszöntővel és helyismertetéssel. Délután öt óra körül indulunk haza, Csíkrákosra.

Megjegyzés: A kirándulásra mindenki saját járművével megy, ha szükséges buszbérlés, azt megkérjük előre jelezni.

18:00 Kiss Dénes, a magyar nyelv kutatójának előadása.
20.00 Vacsora a csíkrákosi Cserekert Fogadóban.
21.00 Sorra meggyúlnak a fáklyák a Bogát-hegyi kápolna alatti muzsdákon. A tárogató hangja belehasít az éjszakába. Tárogatón játszik Ségercz Ferenc, a népi fúvós hangszerek mestere, a Fabatka együttes tagja.
Meggyúlnak a lármafák a Csere-tetőn, a karcfalvi Nagy Boldogasszony erődtemplom közelében és a csíki medence különböző pontjain.
Megjegyzés: Régen a tatár betörések alkalmával lármafákat gyújtottak a székelyek keletről nyugat irányába haladva. Ennek emlékére gyúlnak fel ismét, hírül adva, hogy "jönnek a pogányok, jönnek a tatárok!"

2010. június 26. Szombat
9.00  Reggeli
10.30 Császár Attila, Csíkrákos polgármesterének köszöntője
11.00 A Csomortáni Magyarok Nagyasszonya Baranta Csapat harcművészeti bemutatója, Pacsirta Dalegylet „Idvezlégy áldott Szent László Király” előadása, Verbunkos táncok a Csalogány Néptáncegyüttes előadásában, szóló énekek, az Ördögborda Néptáncegyüttes.
13:00 – Kreatív programok (pólófestés, rajzverseny) gyermekeknek, felnőtteknek
- Árpádházi magyar szentekkel kapcsolatos legendák felolvasása (ebéd után pihentető egyben szórakoztató program gyermekeknek). 2-3 legenda felolvasása után a gyerekeket csoportba osztjuk. Ők megbeszélik melyik tetszett nekik a legjobban, s azt be kell mutassák egy egyszerű jelenet, pantomim formájában.
- Rajzverseny: „Hogyan látom szentjeinket?” – a gyerekek lerajzolnak egy általuk ismert Árpád-házi magyar szentet. Inspirációt meríthetnek néhány kinyomtatott képből a helyszínen. A legjobbakat este, a vacsoránál díjazzuk.
- Szoborkészítés agyagból: – meg lehet formálni egy árpád-házi szentet. Pénzérmét vagy más, a kort megjelenítő tárgyat is lehet készíteni – az alkotásokat kitesszük a napra szárítani. Ha elég hamar megszáradnak, akár kemencében is ki lehet égetni.

14.00 Közös szabadtéri ebéd (Sült kolbász, szalonna és bográcsgulyás)
15.00 – a Csíkkarcfalvi Gyermek Fúvós Zenekar fellépése Bálint Zoltán kántor és karmester vezényletével, Csíkmadarasi Asszonykórus előadása.
17.00-19.00 Lovas ügyességi verseny

  • 7-12 karó tetején egy-egy alma található. A tét az, hogy ki tudja a leggyorsabban összeszedni és a vállán lévő tarisznyába gyűjteni.
  • A lovas egy szekercét kap. A pályán lévő tuskók bütüjén levő fenyőtobozt kell kettévágnia. Ez is gyorsasági verseny.
  • Különféle magasságú botokat szúrunk a földbe. Aki a legalacsonyabbat ki tudja rántani a földből, az lesz a próba győztese.
  • Egy biciklikerék átmérőjű vasabroncs lóg le egy fáról. A lovas körbe-körbe lovagolva minden alkalommal egy kézbe kapott, hegyes botot próbál átdobni a karikán. A karikától persze legalább 5-7 méterre kell elnyargalnia.
  • Fejre téve valami lapos, nehezebb tárgyat, egyensúlyozva kell ügetni egy meghatározott távon.
  • Vágtából milyen közel tudja megállítani a lovas a lovát egy vonal (pálca) előtt.

Megjegyzés. A verseny eredményességét bíró dönti el, aki számon tartja a teljesítményeket, hiszen az összetettben legjobb lesz a bajnok.
19. 00-19. 30 Bajnokavatás

Vacsora (a Cserei kúria udvarán)

20.30-22.00 Szent László – rockopera – ősbemutató előadás
Írta: Papp Kincses Emese, zene: ROLE együttes, koreográfia: Három néptánc-csoport

22:00 órától Táncház Ségercz Ferenc vezetésével

2010. június 27. Vasárnap
09.00 Reggeli
10.30 Vasárnapi ünnepi szentmise
Bemutatja: Buzás Árpád lelkész, és Böjte Csaba ferences szerzetes (Déva)
11.30 Szántai Lajos művelődéstörténész előadása magyar szentjeinkről
12.30: Székely fogadalomtétel                                
Megjegyzés: Mivel hajdan, mint Buda mellett Rákos mezején a magyar nemesség, úgy a székelyek is gyűlésező helyüknek tartották Csíkrákos mezejét. Az Üléshely nevű határrész őrzi ennek emlékét.
Első mozzanata a bor megáldása. A fogadalomtétel után minden résztvevő kap a megáldott borból egy jelképes mennyiséget.
A fogadalomtétel messze a napi politika fölött álló esemény: A fogadalom szövege: Isten parancsolatjait megtartjuk és az isteni örök szeretet törvénye alapján akarunk élni. Népünk hagyományaihoz hűek maradunk, a székely nép Attillai és Szent László-i szellemét megőrizzük. Családjainkat, földjeinket a bajban megsegítjük, népünkhöz, nemzetünkhöz hűek maradunk, szülőföldünket az utónemzedékeknek megtartjuk.
12.40 Böjte Csaba OFM, „Út a végtelenbe” című könyvének bemutatója

13.30 Ebéd: Üstökben főtt tárkonyos pityókaleves sok borjúhússal és kemencében sült kalács

14.30-16.00 "Szent László Tusnádfürdőn, Csaba testvér gyermekei körében" - a tusnádi Szent László gyermekotthon műsora
A három generációs Csíkrákosi néptáncegyüttes,
Pakó Benedek Szépvíz ny. plébánosának Szent László-színdarabját adják elő a helyi Cserei Mihály iskola tanulói.
Csíkrákosi Pacsirta Dalegylet: „Idvezlégy áldott Szent László Király”,
Csíkmadarasi Asszonykórus műsorai.
Tardi Hagyományőrző Együttes népi műsora

18.00 A rendezvény ünnepélyes zárása
Egy 100 perecből készült koronát hoznak be a színpadra. A gyermekeket oda felhívják, s ők mondják el háromszor a végszót: – Idvezlégy kegyes Szent László király, Kárpát hazának édes oltalma! Ezt követően a pereckoronát megehetik, miközben szép, magasztos zene szól.

18.30-20.00 Máglyatűz, közös borozgatás

Szombaton és vasárnap ezen a helyen oldalt, árusok telepednek le. Természetes anyagokból készült kézműves termékeket vásárolhatnak a vendégek.

A szállást és étkezést a program idejére a Cserekert Fogadó szervezésében a környékbeli családi vendégházak és panziók biztosítják.

Érdeklődni, jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:
Kovács Anna-Mária: 0040-266-379-345, 0040-266-379-111,
mobil: 0040-745-180-649, e-mailcím: office@cserekert.ro

Vissza:     A főoldalra       A programokhoz

 

Created by FMB in 2007 (c)