Szilveszterezzen velünk!

A környék érdekességei
A képekre kattintva több információt olvashat a nevezetességekről

>>  Programok
>>   Elszállásolás
>>   Veronika terem
>>   Elérhetőség
>>   Foglalás
>>   Érdekességek

>>   Képgaléria

>>   Vendégkönyv

 

 Átutazóban? Ebédeljen nálunk!

 

 Rendelje tőlünk a svédasztalt!

 

 

 

 

 

Csíkrákos hivatalos honlapja

 

 


 
Nevezetességek a faluban
 
 
  napsugaras Kapuk Napsugaras Kapuk- Csíkrákros a Napsugaras kapuk faluja
Római katolikus templom- a környék egyedüli külső falfestményes erődtemploma.
  vendeghaz Bogáti kápolna- Szent Fülöp és Jakab tiszteletére szentelt kápolna.
  kuria Pogányvár romjai- valamikor a rabonbánoknak volt tartózkodási helye, számos legenda fűződik hozzá.
  Cserei kúria- Cserei Mihály, erdélyi történetíró szülőháza, műemlék épület. Abban az időben épült, amikor Cserei Mihály is született. Az ebédlő mestergerendájába a következőket vésték: HOC OPUS CURAVIT DEI IOANNES CZEREI, ANNO DOMINI 1672. Ide volt illesztve a Cserei címer is, két oroszlán által tartott pajzs, melyben szablyát tartó kar van.
  Csíkrákos határában lévő, lápokban élő jégkori növények, maradványfajok
 
A környék nevezetes épületei
 
  erdei haz  Siculicidium, Madéfalvi veszedelem emlékműve - a turulmadarat ábrázoló építményt az osztrák csapatok által egy éjszaka alatt lemészárolt kétszáz székely emlékére állították.
  Csíksomlyói kegytemplom és kolostor- története a 15. századig nyúlik vissza. a Csíksomlyói Búcsú egyik központi helyszíne.
  Csíkszeredai Mikó vár - késő reneszánszkori, szabályos alaprajzú olaszbástyás várkastély, Csíkszereda legfontosabb nevezetessége.
Jelenleg a Csíki Székely Múzeumnak ad otthont, ami a modern múzeumpedagógiai eszközeinek, és a változatos, nagyon színvonalas tárlatoknak köszönhetően meghatározó kulturális helyszíne a régiónak.
  lakodalom A csíkszépvízi örmény templom - 1785-ben épült templom
  A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum - Kós Károly által tervezett épület.
 
Természeti, turisztikai látványosságok a szomszédságban
 
  Csíksomlyói "Barátok Feredője"- csíksomlyói borvízforrás, kiépített, szakrális terület.
  Tusnádfürdőn a Csukás tó - az Olt vizéből mesterségesen kialakított tó, körülötte szabadidő-központtal.
  lakodalom Tusnádfürdőn a Sólyom-kő - a tusnádi szoros kapujában lévő fantasztikus sziklacsúcs.
  Szent Anna tó - Románia egyetlen vulkanikus tava.
  Gyilkos tó - hegycsuszamlás következtében keletkezett 1837-ben, a tóból azóta is kiemelkedő facsonkok teszik hátborzongatóan különlegessé.
  lakodalom Békás szoros- tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hagymás-hegységben. Nagysága, fenségessége lenyűgözi az odalátogatót.
  Szovátai Medve tó - sósziklán kialakult, erősen sós, melegvizű gyógytó.
  A parajdi sóbánya - az ezer évnél is régebbi sóbánya mélyén, 120 méterrel a föld alatt templomot és játszóteret alakítottak ki, a bánya kiválóan alkalmas légúti megbetegedések kezelésére
 
Rendezvények Csíkszeredában
 
  Csíksomlyói Búcsú - Eredete 1567-re vezethető vissza, amikor a legenda szerint a hit védelmében a székelység győztes csatát vívott a Hargita-tetőn János Zsigmond csapata ellen. A győzelem emékére gyűl össze a székelység minden pünkösdszombatján Csíksomlyón. A búcsú 1990 óta öltött tömegméreteket, a világ minden tájáról több százezres nagyságban gyűlnek össze a magyarok a Kis- és Nagysomlyó közötti nyeregbe Babba Mária tiszteletére. Sok csoda és imameghallgatás történik napjainkig a Boldogasszony anyánk közbenjárására. Ez adja Csíksomlyó kegyhely jellegét.
 
  Ezer Székely Leány Napja - Sarlós Boldogasszony napján, az ünnepi szentmise bemutatása után kerül sor minden évben a csíksomlyói Nyeregben az Ezer Székely Leány Napja színpompás műsorára, a fiatalok hagyományőrző seregszemléjére. Mint annyi más hasonló hagyományos rendezvényt, amit nem lehetett a kommunista ünneprendszerbe beszorítani, ezt is betiltották. 1990-ben indult újra. 2000 óta a rendezést az "Ezer Székely Leány Napja Alapítvány" vállalja magára.
 
  Régizene Fesztivál - 1980 óta minden év júliusának első hetében Régizene Fesztivált rendeznek Csíkszeredában. Erre a rendezvényre Románián kívül Magyarországról, Angliából, az Egyesült Államokból, Törökországból és más országokból is érkeznek résztvevők, akik korabeli ruhákban és korabeli muzsikával szórakoztatják e műfaj kedvelőit általában nemcsak Csíkszeredában, hanem Gyergyószárhegyen is.
 
  lakodalom Csíkszeredai Városnapok - Izabella királynő 1558. augusztus 4-én Tordán kiadott kiváltságlevelében történik először említés Csíkszeredáról. Az első hivatalos utalást a helyi önkormányzat 1998-as döntése alapján minden év augusztus első hétvégéjén Csíkszeredai Városnapokkal ünnepli a helység.
 
  Hargitai Megyenapok - A négynapos rendezvénysorozatnak kiemelt célja Hargita megye különböző vidékeinek, megtartó hagyományainak és kulturális értékeinek bemutatása, ápolása és megőrzése. A Hargitai Megyenapok a népi mesteremberek kirakódó vására mellett, amelyet nemcsak táji hanem etnikai változatosság is jellemez, minden évben tartalmas kikapcsolódásra is alkalmat ad.
 
Síelési lehetőségek
 
  Madarasi Hargita - Erdély egyik legnépszerűbb síközpontjaként tartják számon.
  Hargitafürdő - Csíkszeredától 22 km-re fekvő, 7 pályás síközpont.
  lakodalom Homoród - Homoródfürdőn a Lobogó panzió mellett helyezkedik el, kék minősítésű sípálya.
  Maroshévíz (Toplița) - Gyergyószentmiklóstól 32 km fekvő település, 2 pályás központ.
  Gyergyócsomafalva - 2009-ben kialakított pálya, folyamatos fejlesztés alatt áll.
  lakodalom Tusnádfürdő - 2009. december 30-án felavatott és egyben megnyitott sípálya.
 
Created by FMB in 2007 (c)